Κοινωνική Βιβλιοθήκη | Koinoniki Vivliothiki: Φιλοσοφία της ζωής - Ο ηρωικός τρόπος ζωής | Κοινωνική Βιβλιοθήκη Φιλοσοφία της ζωής - Ο ηρωικός τρόπος ζωής - Κοινωνική Βιβλιοθήκη | Koinoniki Vivliothiki

Φιλοσοφία της ζωής - Ο ηρωικός τρόπος ζωής

 

Περιγραφή

Ο σπουδαίος Ιωάννης Συκουτρής δεν έμεινε μόνο στο καθηγητικό και το συγγραφικό έργο. Εφημερίδες και περιοδικά φιλοξένησαν κείμενά του και πολλές αίθουσες στην Αθήνα και στις επαρχιακές πόλεις άνοιξαν για τις διαλέξεις του. Όπου βρισκόταν δημιουργούσε κύκλους αναγεννητικούς και ατμόσφαιρα πνευματική. Ο ίδιος ίδρυσε με φοιτητές τον Φιλολογικό Κύκλο για την νεοελληνική και ξένη λογοτεχνία και το Επιστημονικό Φροντιστήριο για την κλασική φιλολογία. Επίσης με τον Κωστή Παλαμά, τον Γρηγόριο Ξενόπουλο και τον Νικόλαο Λούβαρη, την άνοιξη του 1936, ίδρυσε μία Ανωτέρα Σχολή Λογοτεχνικής Μορφώσεως, με το όνομα "Ακραίος".
Φυσικά ήταν ελληνολάτρης, αριστοκράτης του πνεύματος, αντίθετος στις υλιστικές θεωρίες και ιδεαλιστής. Θα μπορούσαμε να τον εντάξουμε σε ένα άτυπο κίνημα εθνικής πνευματικής αυτογνωσίας και δημιουργίας το οποίο αναπτύχθηκε στη δεκαετία του '30 και συνεχίστηκε από κάποιους και μετά τον πόλεμο.

«Η ζωή ενός ηρωικού ανθρώπου δεν μπορεί παρά να είναι σύντομος. Σύντομος όχι πάντοτε με την κοινή σημασία. Μπορεί κάποτε να ζήσει πολλά χρόνια, αλλά πάντα θα είναι λίγα σχετικά με την πλησμονή της ζωτικότητάς του. Άλλωστε η ηλικία είναι κάτι σχετικό: δεν μετριέται πάντως με τη διάρκεια, με το περιεχόμενό της μετριέται»

 

Συγγραφέας: Ιωάννης Συκουτρής

Εκδοτικός οίκος: Πελεκάνος 

Τόπος έκδοσης: Ελλάδα

Έτος έκδοσης: 2010

Κατηγορίες: Υπαρξισμός,Ζωή,Φιλοσοφία


Απόκτησέ το!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ενημερωτικό δελτίο αποστέλλεται κάθε Παρασκευή. Αν δεν το λάβετε, ελέγξτε τον φάκελο "Ανεπιθύμητα".

Βρείτε μας

Επικοινωνία

Για επικοινωνία, χρησιμοποίησε την αντίστοιχη φόρμα εδώ Ευχαριστούμε!

Copyright